МУД®ИЈАДА 2017-06-20T09:33:46+00:00

Project Description

Удружење грађана апсолутно  невладина организација!

Фестивал није један од високобуџетних ! Посетом, нисмо претња великим фестивалима. Разочараћемо Вас ако мислите да овде можете куповати чудне препарате које Вам намећу улични продавци, вртети се на рингишпилу са флашом пива у руци, пробијати се кроз подивљалу руљу под шатрама, слушати такмичење за први глас владе, загубити дете у лименој шуми. Ако Вам је то на памети, боље немојте ни покушавати да дођете. Уколико сте жељни одмора, природе, доброг дружења, квалитетне музике и доброћудних људи који госте знане и незнане, онда сте на правом месту.

Волимо добар провод, музику и природу. Људе делимо на добре и лоше, а не на основу боје коже или верског опредељења. Кроз нашу манифестацију можете видети да неприпадамо ниједном политичком миљеу. Довољно смо храбри да сваку личност на планети, било јавна или не, прозовемо и опоменемо,  похвалимо и наградимо. Људе, који су задужили наше окружење својим подухватом, истичемо на основу признатих моралних смерница. Оне, не тако племените, прозивамо опомињући их да лоша дела нису добродошла. Нашу логику у свему овоме тешко је пратити и објаснити стандардним методама. Трудимо се да укажемо на проблеме обичног човека у хаотичном економском вртлогу. Нашој борби су се придружили истомишљеници, који својим знањем и искуством помажу нашу причу.
Зато, нека започне ” мудријада”.

Фестивал је први пут одржан 30. октобра 2004. године. Представља пародију на најезду разних -ијада почетком прошле деценије. Манифестација је организована са намером да укаже на  невероватна политичка дешавања, која потресају Србију свих ових година.

Швајцарци имају сир, Шкоти виски, а ми Срби муда. Зашто, онда, свету не бисмо понудили традиционални шумадијски бренд из самог срца Србије?

Почетни назив фестивала био је “МУДИЈАДА”. Веома шкакљив и смео, али неприхватљив за већину у то време. Љубомир Еровић, идејни творац фестивала, се муд®о досетио да убаци словце ® у “МУД®ИЈАДА”. Таквим поступком се избегао спор око назива и омогућило веће учешће заинтересованих странки, које су биле привучене понуђеним садржајем.

Мишљења о фестивалу су опречна. Некоме се свиђа, али има и негативних реакција. Каква би то идеја била да нема критике? Како ћемо нешто прихватити зависи од стања духа, маштовитости, стеченог искуства и образовања. Критика, такође, настаје из различитих разлога: неразумемевање, другачија схватања или љубомора, која је у провинцијама честа. Реакције су пожељне, али ће увек имати оних који се буне. Све је то већ видјено.

Први корак је увек најтежи, али много тога доноси.
“МУД®ИЈАДА” је осмишљена да презентује место и државу из које потиче на духовит и атрактиван начин. Желели смо да подстакнемо гајење заборављених вредности, бонтона и моралног кодекса.
Колико смо успешни у томе, процените сами.

МУД®ИЈАДА” се може посматрати на више начина. Она, пре свега, представља спремање афродизијака и специјалитета. Може бити мерна јединица за храброст; начин којим се залутала овчица дозива памети; похвала некоме за мудрост и поштење. Она је средство за исмејавање и критику времена; начин којим исказујемо незадовољство у некој ситуацији. Примерено месту и тренутку, можемо нахранити пријатеља и непријатеља, за трпезом или вербално…

Од свог настанка, “МУД®ИЈАДА” је придобила многобројне заљубљенике необичних дешавања из свих делова земаљске кугле. Кутлаче, са домаћим куварима, су укрштали ентузијасти из земаља попут Републике Српске, Аустралије, САД, Израела, Јужне Кореје, Македоније, Мађарске, Норвешке, Грчке, Бразила, Данске, Холандије, Бугарске… Свака од екипа припремала је један или више специјалитета из свог краја. Фестивал може похвалити великим бројем уникатних врхунских јела од тестиса.

МУД®ИЈАДА” потенцира храброст, мудрост и правилне одлуке у тешким тренутцима. Дотиче сексуалност кроз кување афродизијака и ниједног тренутка не прелази у вулгарност. Темом сексуалне потенције поиграва на један забаван, културан и општеприхватљив начин. Ако мислите да нема смисла и истине у томе да су специјалитети од белих бубрега снажан афродизијак и извор енергије, анти-допинг контрола Олимпијских игара не би се с тиме сложила. Проверите зашто.

На МУД®ИЈАДИ свира се Џез, Евергрин рок енд рол, староградска музика. Нема шатри, турбо-фолка, скидања, свађа и проблема. Све се одвија на леп и културан начин у руралној средини у Муд®истичком селу, које постоји 3 дана у години. То, у ствари, показује нашу озбиљност и намеру да овај фестивал одржимо на високом културном нивоу.

МУД®ИЈАДА” је, у суштини, рок енд рол начин живота и мишљења. То се може закључити прегледом бендова који наступају  и  музике која се пушта. На самом фестивалу, учесници и посетиоци друже се и проводе без предрасуда. Нема  места вулгарности, шунду и лошим навикама. Крајње је време да се вратимо традиционалним вредностима: Slow Food, породици, природи и животу у складу са њом.

МУД®ИЈАДА је удружење грађана и као таква има скупштину, управни одбор, директора, извршног директора и његовог заменика, програмски савет и надзорни одбор. Скупштину удружења чини 60% жена.

ЦИЉЕВИ

1)    Промовисање српске националне кухиње, унапређење туристичке понуде Србије, промоција Србије као егзотничне туристичке дестинације, подстицање на повратак старим традиционалним вредностима, породици и животу у складу са природом, организовањем јединствене манифестације у региону.
2)    Развијање свести грађана о личној потреби забаве, рекреације, спортских активности и здравог живота на отвореном простору у руралној средини.
3)    Промовисање традиционалне српске кухиње и здраве исхране кроз кулинарску делатност, промовисање српских националних брендова.
4)    Едукација о припремању хране коришћењем ресурса нађених искључиво у природи, едукација у  препознавању и спремању јестивих гљива.
5)    Промовисање и едукација у заштити животне средине .
6)    Едукација о штетности употребе опојних средстава кроз предавања и пуштање филмова.
7)    Упознавање такмичара, гостију и посетилаца о културно-историјским знаменитостима Србије, промоција домаћих производа.
8)    Склапање пријатељстава, пословних понуда, размена искустава.

ArabicBelarusianBulgarianChinese (Simplified)Chinese (Traditional)CroatianCzechDutchEnglishFinnishFrenchGermanGreekHungarianIcelandicIndonesianItalianJapaneseKoreanLatinMacedonianMaltesePortugueseRussianSerbianSlovakSlovenianSpanishSwedishTurkishVietnamese