Тестиси као коктел

Стефан Кендбај Петерсен

Бурбон са тестисима (Bourbon With Balls је иновација данског бармен, Сtefan Candby Petersen, који се запутио у Србију на фестивал, како би своју замисао спровео у дело. Свету је показао муда у врхунском коктелу изненадивши све присутне својим перформансом у припреми победничког коктела за шампиона

Интервју са Стефаном, као и рецептуру коктела можете прочитати у наставку.

КАКО СИ ДОШАО НА ИДЕЈУ ДА СЕ ПОЈАВИШ У СРБИЈИ СА КОКТЕЛОМ ОД БЕЛИХ БУБРЕГА?

П ре него што сам се упутио из Данске на Муд®ијаду, помислио сам: “Ја сам бармен, зашто да не направим кокел са куваним белим бубрезима чисто из забаве?” Појавио сам се са рецептом за који сам знао да ће добро проћи, спаковао сам бар опрему и питао да ли могу да учествујем на фестивалу. Организатори никада до сада нису имали коктел направљен од белих бубрега и били су срећни да иновацију са тестисима поделе са свима. Надам се да ће ове године бити простора за такмичење бармена у спремању ових коктела и да ће бармени са мудима из целог света прихватити учешће!
КАКВО ЈЕ ТВОЈЕ ПРВО ИСКУСТВО КАДА СИ ПРОБАО ТЕСТИСЕ?

Имао сам срећу да први пут пробам тестисе у џунглама Суматре док сам живео са Mentawai народом прошле године. Сваки пут када би кастрирали прасе, јели бисмо беле бубреге. Кували бисмо их неколико минута у бамбусовој цеви, док је прасе још увек трчало у дубини шуме жалећи за својим органима.

ДА ЛИ СЕ ОСЕЋАШ НЕЛАГОДНО ДОК СЕЧЕШ ‘ЛОПТИЦЕ’ ЗА СВОЈ КОКТЕЛ?

Не, никако. То је као сечење било ког другог меса, с тим што све време имате блажени осмех на лицу.

ШТА СУ ПОСЕТИОЦИ ФЕСТИВАЛА ПОМИСЛИЛИ О ТВОМ КОКТЕЛУ?

Жири, специјални гости и публика који су га пробали просто су били одушевљени и обожавали су га. Сви су полудели у перформансу који сам извео. Људи су прилазили да ми честитају. Нема награде, али то је био звездани тренутак за мене и дефинитивно је било вредно доласка на фестивал.

ДА ЛИ СИ ПРОСЛАВИО ТВОЈЕ КРЕАТИВНЕ КОКТЕЛСКЕ СПОСОБНОСТИ?

После финала, да, пили смо много бурбона и још више домаћег брендија од шљиве, који је мрак. Такође, смо јели и специјалитете које су припремили такмичари.

ДА ЛИ СИ СЕ У ДАНСКУ ВРАТИО КАО ХЕРОЈ?

О да, пријатељи широм света, који су чули за фестивал, су показали своје поштовање.

РЕЦЕПТУРА КОКТЕЛА:

Узмите две лоптице од прасећих или јагњећих тестиса и кувајте око 5 минута у мешавини воде сачињеној од соли, бибера, наренданог ђумбира, исцеђеног лимуна и насецкане лимунове коре. Након тога, прокуване тестисе ставите са стране да се охладе. Узмите кошчицу од ребра прасета, заоштрите је и накачите ‘лоптице’. Побрините се да сте узели кошчицу која је претходно кувана, не желите да видите свежу коску у свом пићу!
Прокувајте зашећерени грашак са желатином или додајте кашичицу Agar Agar.

(интервју Daniel Steiner Maxim Australia )

By | 2017-06-20T10:32:55+00:00 June 29th, 2015|Где смо и шта радимо|